Yeşilova’da antik sürme kalemi bulundu…

İzmir’in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü’nde 8 bin 200 yıllık sürme kalemi bulundu. Kalemin yaklaşık 8 bin 200 yıllık olduğu ifade edildi.

Yeşilova Höyüğü’nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Geçmiş kazılarda üst üste 9 köyün gün yüzüne çıkarıldığı, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan Yeşilova’da binlerce yıl öncesine ait çipura, öldürücü tür olan zehirli vatoz, deniz kestanesi, istiridye ve midye gibi birçok kalıntı tespit edildi.

Bu yılki kazılarda ise taştan yapılmış, 9,5 santimetre uzunluğunda, 8 bin 200 yıllık sürme kalemi bulundu. 

Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, “Yeşilova’da günümüzden 8 bin 200 yıl önceye ait bir köyün içinde taştan yapılmış ve 9,5 santimetre uzunluğunda ucu sivrilmiş bir taş kalem bulduk. Buluntunun ucunda siyah bir boya kalıntısı var. Benzerlerini günümüzden 4 bin yıl önce Suriye’de, İran’da, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bulduk. Bunlara sürme kalemi adı veriliyor. Yani kadınların, güzellik için gözlerine kullandığı boyama kalemleri. Bir süs aleti” ifadelerini kullandı.

“SÜS EŞYALARINI KOYDUKLARI KAP BULMUŞTUK”

Doç. Dr. Derin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, 8 bin 200 yıl önceki Egeli kadınların süsüne önem verdiğini gösteriyor. Boya konulmuş bir kabın içine batırılarak kullanılıyor. Kadınlar, boyayı kalemle alıp gözüne sürüyor. Günümüzde de Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bu kullanım mevcut. Daha önce de süs eşyalarını içine koydukları bir kap bulmuştuk. Bu da Egeli kadınların tarihsel süreçte güzelliğine düşkün olduğunu gösteriyor.”