Tüberküloz vakalarında artış ürkütüyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık ‘en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
DSÖ, bu artışın tüberkülozun 2023 yılında Covid-19’u geride bırakarak önde gelen bulaşıcı hastalık’ olacağı anlamına geldiğini söyledi.
Küresel vakalar artarken, DSÖ tarafından kaydedilen hastalıktan ölüm sayısı aslında 2022’de 1,32 milyondan 2023’te 1,25 milyona düştü. Bununla birlikte, tüberkülozun öldürmesi yıllar alabildiğinden, yeni kaydedilen artışın gerçek etkisi muhtemelen gelecekte bir zamana kadar hissedilmeyecek.
‘BU BİR REZALETTİR’
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tüberkülozu önleyecek, tespit edecek ve tedavi edecek araçlara sahipken, bu hastalığın hala bu kadar çok insanı öldürmesi ve hasta etmesi bir rezalettir” dedi.
İngiltere’de de vakalar artıyor. Son verilere göre 2024 yılı vakaları geçen yıla kıyasla yüzde yedi artış gösteriyor. İngiliz sağlık yetkilileri, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11 artış gösteren vakalardan o kadar endişe duydular ki, bunun nedenini bulmak için bir soruşturma başlattılar.
Tüberküloz vakaları nasıl yeniden canlanmaya başlıyor?
The UK Health Security Agency (Birleşik Krallık Sağlık Güvenlik Ajansı-UKHSA) verileri, öksürükle yayılan bakteriyel enfeksiyon vakalarının 2023’te 4.850’ye ulaştığını gösteriyor. 2021 ve 2022’de kaydedilen 4.425 ve 4.380 vakaya göre gözle görülür bir artış söz konusu.
Eğilimler devam ederse 2024 yılı, 2017’den bu yana kaydedilen en yüksek rakam olan geçen yılki 4.800’den fazla Birleşik Krallık vakasını gölgede bırakabilir.
Bu durum, İngiltere’nin tüberkülozla mücadelede kaydettiği ilerlemenin tersine döndüğüne işaret ediyor. 2011 yılında kaydedilen 8.000 vakalık zirve noktasından sonra vakalar büyük ölçüde azalmıştı.
Geçen yılki artış o kadar şok ediciydi ki, sağlık yetkilileri İngilizlerin inatçı öksürüklerini ya da grip benzeri semptomlarını bir doktora kontrol ettirmeleri konusunda uyarıda bulundu.
UKHSA tüberküloz birimi başkanı Dr. Esther Robinson o dönemde, “Ateşle birlikte görülen her inatçı öksürük grip ya da Covid-19 kaynaklı değildir. Genellikle mukuslu olan ve üç haftadan uzun süren öksürük, tüberküloz dahil olmak üzere bir dizi başka sorundan kaynaklanabilir” demişti.
UKHSA’nın son raporuna göre, takip edilebilen 10 tüberküloz vakasından sekizi, 2023’tekine benzer şekilde, Britanya’da doğmamış kişilerde görüldü. Tüberküloz dünyanın bazı bölgelerinde, özellikle kentsel ve yoksul bölgelerde daha yaygın. Vakaların İngiltere’ye ithal edildiği ve semptomların alt başlıkları nedeniyle yıllarca tespit edilemediği biliniyor.