Tam söyleyecekken neden unuturuz
Bir şeyi tam söyleyecekken unutmak, birçoğumuzun günde bir kaç defadan fazla başına geliyor. Kelimelerin aniden aklımızdan uçup gittiği anların arkasındaki bilimsel nedeni psikoloji profesörü açıkladı.
Hepimiz bir odaya girip neden orada olduğumuzu unuttuğumuz ya da tam bir şey söylemek üzereyken ne söyleyeceğimizi hatırlayamadığımız anlar yaşamışızdır. Beyin, aynı anda pek çok bilgi ve düşünceyi dengelerken, zaman zaman bir “kısa devre” yaşıyor gibi görünür. Peki, beynimiz neden o anda düşündüğümüz şeyleri unutur? İşte yanıtı…
Live Science’da yer alan makaleye göre; uzmanlar, bunun nedenini anlamak için hafızamızın nasıl çalıştığını ve bu konuda yaygın yanlışları öğrenmemiz gerektiğini söylüyor. Psikoloji Profesörü Susanne Jaeggi Susanne Jaeggi, hafızanın tek bir şey olmadığını ve farklı türlerde olduğunu belirtiyor.
Özellikle iki tür hafıza bu konuda önemli: Uzun süreli hafıza ve çalışma hafızası.
Uzun süreli hafıza, bilgilerimizi, deneyimlerimizi ve becerilerimizi uzun süreli saklarken; çalışma hafızası sadece birkaç saniye veya dakika içinde düşüncelerimizi taşır.
MIT Sinirbilim Profesörü Earl K. Miller ise çalışma hafızasının çok sınırlı bir kapasiteye sahip olduğunu ve aynı anda yalnızca 4 ila 7 bilgi parçasını taşıyabildiğimizi söylüyor. Beyin bu bilgileri, yani bir düşünceden diğerine geçerek dengeler. Ancak dikkatimizi başka bir şeye yönelttiğimizde, bu bilgilerden biri “düşebilir” ve bu nedenle unuturuz.
Uyku eksikliği, alkol veya yaşlanma gibi faktörler, beynin bu bilgileri unutmasını daha olası hale getirir. Bu tür unutkanlıkları azaltmak için uzmanlar, çoklu görevlerden kaçınmayı ve kaybolan düşünceleri hatırlamak için bağlamı yeniden oluşturmayı öneriyor. Örneğin, unuttuğunuz bir düşünceyi hatırlamak için önceki odaya geri dönmek veya son düşündüklerinizi takip etmek işe yarayabilir.