S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor’s (SP), Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirledi.
S&P Global Ratings, Türkiye’nin talep edilmemiş uzun vadeli kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-‘ye yükseltti. Görünümü “durağan” olarak belirledi. Aynı zamanda, Türkiye’nin talep edilmemiş ‘B’ kısa vadeli ülke kredi notunu teyit etti.
TCMB’nin sıkı parasal duruşunun Türk yetkililerin liraya istikrar kazandırmasını, enflasyonu düşürmesini, rezervleri yeniden inşa etmesini ve finansal sistemi dolarsızlaştırmasını sağladığını savunan S&P, Türkiye’nin dünyanın geri kalanı ile arasındaki tasarruf açığının daraldığını, bunun 2022 yılından bu yana ilk kez cari işlemler açığındaki GSYH’nın yaklaşık yüzde 4’ü kadar düşmesinde görüldüğünü vurguladı.
S&P görünümün, yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarına yönelik önümüzdeki 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan olduğunu belirtti.
S&P yaptığı açıklamada, talep edilmemiş ulusal ölçek notlarını ‘trAA-/trA-1+’dan ‘trAA+/trA-‘ye yükselttiğini, transfer ve konvertibilite değerlendirsini ‘BB-‘den ‘BB’ye yükselterek, finansal sektör düzenlemelerinin kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte, yetkililerin daha önce tükenmiş olan dış tamponları yeniden inşa etmek için attıkları adımlar ışığında, ülkenin özel sektör borçlularının döviz cinsinden borçlarını ödemelerini engelleme riskinin azaldığına işaret ettiklerini de vurguladı.
Durağan görünümün, mevcut ekonomi ekibinin sıkı para politikasına devam edeceği beklentisini, hükümetin orta vadeli programıyla ilgili uygulama risklerine karşı dengelediğini belirten S&P, Türkiye’nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskıların, potansiyel olarak enflasyon karşıtı politikaların tersine çevrilmesi ile birlikte hız kesmeyen para birimi değer kaybı ile bağlantılı olarak yoğunlaşması durumunda notları düşürebileceklerine işaret etti.
Bununla birlikte S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına ve daha geniş anlamda yerel sermayeye olan uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notları yükseltebileceklerini de vurguladı.