İkinci uydumuz yolda…

Pazar gününden itibaren, gezegenimiz yakınlarımızdan geçen bir asteroidi yakalayacak ve 25 Kasım’da çekim alanımızdan kaçana dek, etrafımızda bir tur atmasını sağlayacak.

Asteroid çekim alanımızdan çıktığında, Güneş etrafındaki rotasına devam edecek. İki aylık ziyaret, söz konusu uzay kayasını “mini uydu” sınıfına sokuyor.

İki ay boyunca kendisinden farklı haberler görmeyi beklediğimiz asteroidin ismi ise 2024?PT5. Asteroid NASA tarafından desteklenen bir asteroid tespit sistemi ile Güney Afrika’da bulunan bir gözlem evi tarafından Ağustos arasında keşfedildi.

Ancak onu görmek için çok heyecanlanmayın, zira asteroid sadece 10 metre genişliğinde, yani en fazla bir otobüs kadar. Ve çıplak ay ya da amatör teleskop ile görülebilecek kadar parlak da değil.

Güneş Sistemi boyunca, yaklaşık 300 kadar uydu sekiz gezegen ve Pluto etrafında yörüngede bulunuyor. Bilim insanları sürekli yeni uyduları güncellenen gözlem metodları ile tespit etmeye devam ediyor. Uyduların büyük bir çoğunluğu gaz devleri Satürn ve Jüpiter’in yörüngesinde.

Pek çok farklı şekil ve boyuttaki uyduların belirleyici özelliği, kendilerinden daha büyük bir kozmik objenin yörüngesinde bulunmaları. Her ne kadar bu doğal uydulara sık rastlanılsa da, Ay bizim için özel. Zira Dünya’nın uydusunun yörüngesi sabit.

Büyük ve kayalarla kaplı uydumuz, Dünya’nın çapının yaklaşık dörtte biri kadar boyutu ile, bizden yaklaşık 384 bin kilometre uzakta salınmakta.

Dünya daha önce de asteroidleri yakalayıp, yörüngesine çekti ancak bu uzay kayaları genelde gezegen etrafında tam bir turu tamamlamadan uzaklaştı.

Mini uyduların “misafirlik” süreleri de değişiyor. 2024?PT5 kısa süreli gelenlerden. Temmuz 2006’da ziyaretimize gelen RH120 ise Dünya yörüngesinde bir yıl kadar kalıp, 2007 yılında yörüngeden çıkmıştı.

Astronomlar, 2020 yılı Mayıs ayında çekimimizden kurtulan bir uydunun da bir kaç yıl boyunca yörüngemizde kaldığını düşünüyor.

İspanya’da yer alan Universidad Complutense de Madrid’de görevli iki astronom, Dünya’ya yakın objelerin dinamiklerini hesaplarken bu son mini uydu keşfini yaptı ve bulguları AAS Araştırma Notları dergisinde yayınlandı.

NASA’nın “Asteroid Karasal Darbe Son Uyarı Sistemi”, söz konusu uzay kayasının Dünya’ya çarpma riski bulunmadığını açıkladı.

Araştırmacılar Carlos de la Fuente Marcos ve Raúl de la Fuente Marcos, 2024?PT5’in izlediği yolu da takip etti. Uzay kayası büyük ihtimalle, 1990’larda Dünya yakınında oldukları keşfedilen Arjuna asteroid kuşağından geliyor.