İki asteroidin yüzeyinde su bulundu…
Bilim insanları, yaptıkları araştırmada ilk defa, Iris ve Massalia adı verilen iki asteroidin yüzeyinde su molekülleri bulunduğunu keşfetti.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Alman Aerospace Centre’a (DLR) ait görev süresini tamamlayarak emekliye ayrılan Kızılötesi Gök Bilimi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA) Teleskobu’yla yapılan gözlemlerden elde edilen bilgileri inceleyen bilim insanları, Iris ve Massalia asteroidlerinin yüzeyinde su molekülleri buldu.
199 kilometre çapındaki Iris ve 135 kilometre çapındaki Massalia, Güneş’ten yaklaşık 357 milyon 539 bin kilometre uzaklıktaki yörüngede dönüyor.
SOFIA’nın Soluk Nesne Kızılötesi Kamerası’yla (FORCAST) yapılan tespitlerde, söz konusu iki asteroidin yüzeyinde su moleküllerinin varlığını gösteren belirli bir ışık dalga boyu yansıması tespit edildi. Daha önce Dünya’ya getirilen asteroit örneklerinde de su molekülleri bulunduğuna işaret edilen araştırmada ancak söz konusu tespitin asteroitlerin yüzeyinde su bulunduğuna dair ilk keşif olduğu kaydedildi.
Araştırmada, SOFIA verilerinin incelenmesiyle Ay’ın yüzeyinde, Güney Yarım Küre’deki en büyük kraterlerden birinde de benzer su izleri bulunduğu, yapılan yeni çalışmanın buna dayandırıldığı belirtildi.
ABD’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Anicia Arredondo, yaptığı açıklamada, “Asteroitler gezegen oluşum sürecinden kalan maddelerdir, dolayısıyla bileşimleri, yıldız bulutsularının hangi bölgesinde oluştuklarına bağlı olarak değişir. Asteroitlerin üzerinde su bulunması ilgimizi çekiyor çünkü bu, suyun Dünya’ya nasıl ulaştığına ışık tutabilir. Iris ve Massalia asteroitlerinde açık bir biçimde su molekülerine dair özellikler tespit ettik. Araştırmamızı Ay’ın Güneş’e bakan yüzeyinde su molekülleri tespit eden ekibin bulgularına dayandırdık. Bu tayfsal özellikleri diğer gök cisimlerinde de bulmak amacıyla SOFIA’yı kullanabileceğimizi düşündük” dedi.