Ferdi Tayfur son yolculuğuna uğurlandı

Antalya’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden müzik ve Yeşilçam dünyasının unutulmaz ismi Ferdi Tayfur, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Antalya’da tedavi gördüğü hastanede 2 Ocak akşamı 79 yaşında hayatını kaybeden Ferdi Tayfur için AKM’de anma töreni düzenlendi. 

Levent’te Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde kılınacak cenaze namazından önce Beyoğlu’na gelen yakınları ve sevenleri, AKM önünde yoğunluk oluşturdu.

“BİR GÜN GİTSEN BİLE HATIRAN YETER”

Salonu dolduran yüzlerce kişi, hep bir ağızdan sanatçının ‘Bir Gün Gitsen Bile Hatıran Yeter’ şarkısını söyledi. 

Törene ailesinin yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Fatih-Şebnem Kısaparmak, Yavuz Bingöl ve çok sayıda seveni katıldı.

CUMHURBAŞKANI  RECEP TAYYİP ERDOĞAN:  RAHMETLE YAD EDİYORUM

“Ferdi Tayfur hayatıyla, duruşuyla, müziğiyle, milli duruşuyla en müstesna sanatçılardan biriydi. Sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ferdi Tayfur’u rahmetle yad ediyorum.”

YENİKÖY MEZARLIĞI’NDA TOPRAĞA VERİLDİ

Ferdi Tayfur, ikindi namazını müteakip Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

FERDİ TAYFUR’UN VASİYETİ

Ferdi Tayfur yıllar önce “Hayattayken de öldüğüm zaman da benim şarkılarımı herkes ödeme yapmadan dinleyebilsinler diye söyleyeceğim. Çünkü o şarkıları benim çocuklarım ya da mirasçılarım yapmadı. Ben yaptım o şarkıları ve halk duysun diye, insanlar faydalansın diye yaptım” demişti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY: BÜYÜK BİR İSMİ KAYBETTİK

“Arabesk kültürünün insanımızda bu denli kabul görmesi ve içinden Ferdi Tayfur’u alıp bir yere koyması. Bu aziz millet herkesi ailesinden biri gibi kabul görmez. Beğeni gelir geçer. Herkese nasip olmuyor. Sesi güzeldi ama insanlığı halkı ve sevenleri karşısında duruşu güzeldi. Zira albümleri ve konserleri rekor kıran bir sanatçıya çok farklı ünvanlar verilebilirdi ama milletimiz ona Ferdi Baba diye seslendi. İsmin ağırlığının her şeyin ötesine geçtiği çok çok önemli sanatçımızı burada uğurluyoruz. Bu devrin insanları kendi iç dünyalarını, acılarını kendi sözleriyle şarkılarıyla dışarı vurmuşlardı. Ve onu içselleştirmiş, ailelerinden biri gibi kabullenmişti.  Bu kadar sade, bir bu kadar da büyük bir ismi kaybettik. Başta sanat dünyası olmak üzere, ailesinin halkımızın başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun.”

İMAMOĞLU: ÖZEL İNSANDI

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Toplumumuz, son 100 yüzyılın içerisinde mucizevi sanatçılarla karşı karşıya geldi. Onlardan birisi de Ferdi Tayfur. Bu topraklarda yaşanan ne varsa onları en duygulu hale getiren özel insandı” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bir ismin ağırlığının, her şeyin ötesine geçtiği, çok önemli bir değerimizi, bir sanatçımızı bugün uğurluyoruz. Bir dönemin, bir devrin insanları, kendi iç dünyalarını, acılarını onun sözleriyle şarkılarıyla dışa vurmuş, onu içtenleştirmiş, ailelerinden biri gibi kabullenmişti. Ona ‘Ferdi Baba’ demişlerdi, ki bu aziz millet, herkesi bu kadar içten, bu kadar büyük ve saygılı bir şekilde kabullenmez. Bu kadar sade, bir bu kadar da büyük bir ismi kaybettik maalesef. Başta yakınları olmak üzere tüm sanat dünyamızın, halkımızın başı sağ olsun. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun” diye konuştu. 

ORHAN GENCEBAY:  BİR BİRİMİZİ ÇOK SEVİYORDUK

Orhan Gencebay: Sevgili kardeşim şu anda son yolculuğuna çıkıyor. Fakat bu dünyada kim ne yaptıysa iyi yapmalı diyoruz ya. O dünyadaki görevini en iyi şekilde yaptı. Onu sevenleri iyi anladı. Kimseye nasip olmayan ilgi ve sevgiyle karşılandı. Çünkü o kadar güzel çalışmalar yaptı ki. 60’ların sonundan itibaren. Ben 69’un sonunda halkımızın takdiriyle tanınmış biriydim. Fakat 75 yılında Çeşme ile halkımız Ferdi’ye büyük ilgi gösterdi. Bizi 70’lerde öyle bir hale getirdiler ki Ferdici Orhancı diye.

70’li yıllar çok zor yıllardı bizi de ayırmışlardı. Ama biz birbirimizi çok seviyorduk. Aramızı açmak için çok yalan söylüyorlardı. Haberi yeğeninden aldım. O benim sevgili kardeşim. Hz. Mevlana der ki Bu dünyada iki alem vardır Maddi ve manevi alem. Maddi alemde her şey elle tutulur. 

Çok yakın iki dosttuk

Şu anda 38 derece ateşim var özür diliyorum karşınıza bu şekilde çıktım. Sevgili kardeşimizi uğurlamaya gelmemiz birinci görevimizdi. Sanatı sanatçı yapar. Bizler alkışlarla yüceliyoruz tabii ki ama emeğin karşılığı olarak bunu yaparsak her şey daha iyi olacak. 

GÖKHAN GÜNEY: ÇOK BÜYÜK BİRİ

“Çok üzgünüm. Biz bu işe başlarken onun yaptıklarıyla beslendik. Onunla çalıştım. Çok güzel bir insan. Rahmetli Zeki Müren’in bir sözü var. Tayfur İzmir’de sahneye çıktığı zaman binecek taksi, dolmuş bulamadığını söylemişti. Ne kadar sevilen bir insan olduğunu anlatmıştı. Çok büyük biri.  Ama maalesef öldükten sonra kıymeti anlaşılıyor. Kitlesi hep vardı.”

AHMEY SELÇUK İLKAN: HAYATTA İKİ AÇLIĞI VARDI

Törene katılan şair Ahmet Selçuk İlkan, Ferdi Tayfur’u anlattı:

“Dünyanın en güzel sözlerini bulabilsem de söylesem. Bütün ülkemin insanlarına abi, kardeş oldu. Sonunda herkesin Ferdi Babası oldu. Hayatta iki açlığı vardı. En sakin zamanlarında Ah bir babam olsaydı, baba diyebilseydim. Ah bir öğretmenim olsaydı öğretmenim diyebilseydi. Allah ona öyle bir şey bahşetti ki o herkese Baba, öğretmen oldu. Kuşaktan kuşağa giden ender isimlerden biriydi. Onu en güzel anılarla anmak istiyoruz. Hocalar bize birkaç gün önce taburcu olabileceğini söylemişlerdi. İstanbul’a döndüğümde onu Regaip günü kaybettik. Son görüşmemiz 1 hafta öncesiydi. Ama orada bütün sanatçı dostlarına selamlarını söyledi. Yeniden belki şarkılar yapabilecektik. Geleceğe hayaller kuruyorduk… Biraz sessizce, masum, az konuşan biriydi. Gelecek günlerin daha iyi olacağını söyledi. Milyonlarca kalabalık görmüş bir insandı öyle bir kompleksi yoktu. Sadece şarkılarıyla kalabalığa seslenmeyi istiyordu.”

Ferdi Tayfur’un berberi Bülent Avcı, usta sanatçı ile anılarından bahsetti:

“Türkiye bir ekolünü kaybetti. Biz onun filmleriyle büyüdük. Ferdi abinin 34 filmini ezbere biliyorum. Benim dükkanıma gidip geliyordu. Çeşitli kanallarda birlikte çıktık. Bana evlat derdi. Sen de mi Leyla’yı Türkiye’de bir sen bir de ben okurum derdi.”