Bir felakette insanlığı ayakta tutacak sebzeler

Bilim insanları, gelecekte yaşanabilecek herhangi bir felaketin ardından hayatta kalmak için insanların hangi besinleri üretmesi gerektiğini araştırdı.

Bu sebzeleri eken şehirler ayakta kalacak

Nükleer bir savaş, büyük çaplı bir volkanik patlama ya da dev bir asteroid çarpması… Bilim insanlarına göre bu tür küresel felaketler, dünyayı nükleer kış adı verilen karanlık ve soğuk bir döneme sürükleyebilir. Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamamasıyla birlikte sıcaklıklar düşer, tarım sekteye uğrar ve gıda kaynakları hızla tükenmeye başlar.

Bu karamsar senaryoya karşı hazırlık yapan bilim insanları, insanlığın bu tarz koşullarda hangi gıdalarla hayatta kalabileceğini araştırdı. Yeni Zelanda merkezli Adapt Research’ün yürüttüğü ve PLOS One dergisinde yayımlanan çalışmada, felaket sonrası bir şehirde en az toprakla en çok insanı besleyebilecek ürünler belirlendi.

ZOR ZAMANLARIN KURTARICI GIDALARI 

Araştırmanın başyazarı Matt Boyd, felaket anlarında “minimum alanla maksimum verim” hedeflediklerini belirtti. Başlangıçta bezelye, ıspanak, şeker pancarı, buğday ve havuç gibi ürünler listede öne çıktı. Ancak bezelye, yüksek verimine rağmen güneş ışığı olmadan yetişemeyeceği için elendi. Geriye kalan 4 ürün yani ıspanak, şeker pancarı, buğday ve havuç hem soğuk hava koşullarına dayanıklılıkları hem de besleyici değerleriyle dikkat çekiyor. Özellikle ıspanak ve şeker pancarı, düşük nüfuslu şehirler için öncelikli olarak öneriliyor. Bu iki sebze, sınırlı tarım alanlarında bile yetiştirilebiliyor ve temel besin ihtiyacını karşılayabiliyor.

BÜYÜK ŞEHİRLER İÇİN TARIM STRATEJİSİ ŞART 

Söz konusu büyük nüfuslu kentler olduğunda tablo karmaşıklaşıyor. Şeker pancarı ve ıspanak gibi ürünlerin büyük şehirlerin tüm nüfusunu beslemesi için yeterli üretim kapasitesine ulaşması zor. Bu nedenle bilim insanları, şehir çevresindeki geniş arazilerde özellikle buğday ve havuç üretiminin artırılmasını öneriyor.