Şam yönetimi düştü

Suriye’de Esad karşıtı HTŞ’li muhalifler başkent Şam’ı ele geçirdi. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ise Şam’dan ayrıldığı açıklandı.

Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalifler Şam’ın merkezine girdi. 61 yıllık Baas rejimi de böylelikle sona erdi.

Kritik öneme sahip yerleşkelere bazı göstericilerin de girmesiyle yönetim, başkentte kontrolü kaybetti. Şam’da işkence iddialarıyla bilinen Sednaya Hapishanesi’ndeki mahkumlar da cezaevini basan göstericileri serbest bıraktı. 53 yıllık Esad yönetimi ise düştü. Reuters’e göre; Suriye ordusu, rejimin bittiğini subaylarına bildirdi.

ESAD ÜLKEYİ TERK ETTİ İDDİASI

Şam’da kontrolün kaybedilmesiyle Esad’ın nerede olduğu tartışılırken, Reuters’a göre başkanın kenti terk ettiği iddia edildi. Şam’daki havalimanından kalktıktan sonra en son Humus’un batısında görülen ancak sonra izi kaybolan uçağın da Esad’ı taşıdığı öne sürüldü.

SURİYE BAŞBAKANI CELALİ: “HÜKÜMETİN GÖREVLERİNİ BİR GEÇİŞ HÜKÜMETİNE DEVRETMEYE HAZIR”

Suriye Başbakanı Muhammed Gazi El Celali, yönetimin devamlılığını desteklemeye ve Suriye halkı tarafından seçilecek herhangi bir liderle iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Celali, hükümetin görevlerini bir geçiş hükümetine devretmeye hazır olduğunu söyledi. Celali bir video açıklamasında “Evimdeyim ve ayrılmadım, bunun nedeni bu ülkeye olan aidiyetimdir” dedi. Sabah işine devam etmek üzere ofisine gideceğini söyleyen Celili, Suriye vatandaşlarına kamu mallarına zarar vermemeleri çağrısında bulundu. Celali, Esad’ın ülkeyi terk ettiğine dair haberlere değinmedi.

61 YILLIK BAAS REJİMİ SONA ERDİ

Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye’de 1963’te darbeyle hükümetin başına gelmişti. 1970’de yılında parti içi darbeyle Beşşar Esad’in babası Hafız Esed iktidarı ele geçirdi. 1971’de Suriye Devlet Başkanı oldu. Beşşar Esad ise, babasının ölümü üzerine 2000’de Baas rejiminin başına geldi. Esad ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların başkent Şam’a girmesiyle sona erdi. 61 yıllık kanlı Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarı sona erdi.