400 özel okula zam cezası…

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yüzde 300 zam yapan yaklaşık 400 civarındaki özel okula para cezaları verildiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum’da kültürel mekanları ziyaret etti. Ziyaret sırasında basınla buluşan Tekin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

”HAVALE, EFT GİBİ YÖNTEMLERLE ÜCRET ALMAK SUÇ”

Basın mensupları tarafından Bakan Tekin’e özel okullardaki kitap fiyatlarının 60 bin TL’yi bulduğu hatırlatıldı. Yusuf Tekin konuya ilişkin şu açıklamaları kaydetti:

“Okullar kendi kitaplarını öğrencilere verebilir, bunda sorun yok fakat bu kitapları sisteme girmeleri gerekiyor. Bizim özel okullarla ilgili yaptığımız yazılımda okulların kıyafet, servis ve yardımcı kaynaklarla ilgili ücretleri var. Örneğin okul bu sene 20 bin liraya kitap sattıysa onu sisteme girecek ki biz seneye yapacağı fiyat artışını takip edebilelim. Fakat bazı okullar, havale, EFT ya da benzeri yollarla ücret alıyor. Bunlar suç. Yıllık olarak belirlenen enflasyon artı yüzde beş artışın üstüne çıkanları fahiş fiyat olarak kabul ediyoruz. Şu an yaklaşık 400 civarında okul, yüzde 300’ün üzerinde zam yapmış onlara hemen gerekli cezaları verdik.”

“OKUL PUANI TUTMAYANI DA KAZANILMIŞ HAK KABUL ETTİK”

Liselere Geçiş Sınavı’nda yaşanan bir sorunun iptal edilmesiyle ilgili de konuşan Tekin, bu durumdan yaklaşık 10 bin öğrencinin etkilendiğini bildirdi. İdare mahkemesinin 11 Eylül’de iptal ettiği soru için temyize gitmeyeceklerini açıklayan Tekin, bu kararla öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için puanlarının yeniden hesaplanacağını ve mevcut kayıt yaptırdıkları okullarda devam edebileceklerini söyledi:

“Mağduriyet olmasın diye ‘Puanı yeniden hesaplanan öğrenciler isterlerse bir üst tercihine kontenjan sınırına bakılmaksızın yerleştirilebilir’ dedik. Yeni hesaplamaya göre mevcut kayıt yaptırdığı okula puanı tutmayanları da kazanılmış hak olarak kabul ettik.”

”HAYALET SINIFLARA GEÇİT VERMEYİZ”

Geçen sene hayalet sınıftan dolayı yaklaşık 500 okula ceza kesildiğini belirten Tekin, ‘‘Lise sona geçen öğrencilerin önemli bir kısmı üniversite sınavına hazırlık için açık liseye geçiyor ve merdiven altı kurslara gidiyordu. Biz göreve başlar başlamaz bu kapıyı kapattık. Mesela çocuk 9’uncu sınıfta ben açık liseye gideceğim diyorsa buna karışmayız. Ama oraya artık nakille de öğrenci alamıyoruz. Bunu çözdük. Sonra hayalet sınıflar çıktı. Burada da öğrenci sanki okula devam ediyor gibi gösteriliyor. Geçen sene hayalet sınıftan dolayı yaklaşık 500 civarında okula ceza yazdık. Bu tür yapılar varsa yine gereken cezaları vereceğiz. Ben özel okul temsilcilerine de sürekli söylüyorum; yani en meşhur okul da olsa hiç affetmeyeceğiz.” dedi.

Bakan Tekin, okullardaki temizlik görevlileriyle ilgili olarak da “120 bin temizlik görevlisi almak için girişimde bulundum” açıklamasını yaptı.