Islak mendiller çevre düşmanı…

Türkiye’de de oldukça yaygın bir şekilde kullanılan ıslak mendillerin, kanalizasyonların başlıca tehlikesi olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar “çevre dostu” etiketinin pek de bir işe yaramadığını söylüyor.

Gündelik hayatın koşturmacasında pratik hijyenik ürünler ayrılmaz bir parçamız oldu; peçeteler, cep kolonyaları ve hiç şüphesiz ıslak mendiller.

Ancak Londra’daki uzmanlar ıslak mendillerin pek de çevre dostu olmadığı ve hatta kanalizasyonlardaki tıkanıklıkların en önemli nedeni olduğu konusunda uyarıyor.

Britanya’nın su endüstrisi, çevre dostu ıslak mendillerin artık tuvalete atılamayacağını itiraf etti ve Britanya’nın su şirketlerinin ticaret birliği olan Water UK, bilimsel testleri geçen ve “fine to flush” olarak etiketlenen mendillerin sertifikasyon programını kaldırdı.

Bu yeni kararda hiç şüphesiz suların ve suda yaşayan canlıların tehlikede olması son derece etkili.

Etiketleme politikası 2019’da tanıtılmış ve Water UK bunu tıkanıklıklara karşı mücadelede önemli bir adım olarak niteleyerek tüketicilerin kanalizasyonları tıkayan ürün yerine çevre dostu bir ürün satın almasını kolaylaştırmayı amaçlamıştı. Ancak Water UK, “Fine to Flush” sertifikasyonunun bu ay sonunda kaldırılacağını duyurdu. Tüm ıslak mendillerin çöpe atılması yönünde daha basit bir mesajın kurallara uyulmasını kolaylaştıracağına inanılıyor.

Her yıl üç milyara yakın ıslak mendil kanalizasyona gönderiliyor; bunların çoğu parçalanmıyor, bunun yerine katı yağlar, sıvı yağlar ve gresle birleşerek tıkanıklıklara neden oluyor.

Her yıl Britanya’da insanlar bebeklerinin popolarını temizlemek ve makyajlarını çıkarmak için 11 milyar mendil kullanıyor. Hükümet araştırmasına göre de mendiller tıkalı kanalizasyonların yüzde 93’üne katkıda bulunurken, aynı zamanda nehirlere ve denizlere zarar veriyor.

ÜRETİCİLER, İDDİALARI REDDETTİ

Water UK şunları söyledi: “Islak mendiller kanalizasyon tıkanmalarının en büyük nedeni, bu nedenle herkesi bunları uygun şekilde atmaya teşvik etmeye devam ediyoruz.” 

Dönemin çevre bakanı Thérèse Coffey, üreticilere geçen mayıs ayında ambalaj üzerinde “fine to flush” etiketini kullanmayı bırakmalarını isteyen bir mektup yazdı.

Hem uzmanların hem de politikacıların uyarılarına rağmen, ıslak mendil imalatçılarını temsil eden Edana ticari kuruluşu, hâlâ mendillerin kanalizasyon tıkanıklıklarında sadece seyirci olduğunu iddia ediyor.

Amerikan tüketim malları devi Kimberly-Clark, “Fine to Flush” logosunu 1 Mart’tan itibaren ambalajından kaldıracağını söyledi ancak şirket sözcüsü, bu hareketin üzücü olduğunu da ekledi: “Fine to Flush sertifikasını memnuniyetle karşıladık çünkü tüketicilere açık bir mesaj gönderdi. Oysa Andrex Washlets gibi suya atılabilen, plastik içermeyen mendilleri güvenle kullanabilirler ve aynı zamanda su kaynaklarımıza karşı da sorumlu olabilirler.”

HAYVANLARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

Water UK, yayınladığı raporda ıslak mendillerin atılırken yapılan yanlışlar ve neden olduğu zararlara da değiniyor.

Kuruluşun yayınladığı araştırmaya göre; insanların yüzde 22’si ıslak mendilleri tuvalete atıyor ve hatta yüzde 88’i bu eylemlerinin çevreye zarar verdiğinin farkında. Üstelik halkın yüzde 91’i nehir ve denizlerin kirliliğini ve yüzde 93’ü hayvanların korumasına önem verdiklerini söylediği halde ıslak mendilleri tuvaletlere atmaya devam ediyor.

Water UK raporuna göre; ıslak mendiller, kanalizasyon sistemlerinin tıkanmasının en büyük nedeni. Üstelik bu tıkanıklıklar uzun vadede nehirleri ve denizleri de kirleterek su canlılarına zarar veriyor. Oluşan atıklara sıkışmalarına, aç kalmalarına ve sonuçta da ölmelerine neden oluyor.